maanantai 23. toukokuuta 2016

Mopoautojen turvallisuus


Asiaan perehtymättömillä tahoilla näyttää jostain syystä olla kova into saada nuoret auton rattiin mahdollisimman aikaisin. On totta että mopoauto ei ole passiiviselta turvallisuudeltaan samaa tasoa kuin oikea auto, mutta pieni nopeusrajoitus auttaa pitämään onnettomuuksien määrän vähäisenä. On hyvä miettiä, kuinka 15-vuotias nuori toimisi kun saisi auton jossa nopeus on keinotekoisesti rajoitettu hitaaksi. Mopoissa on näitä nopeudenrajoittimia poistettu ja saatu vauhtia kasvamaan.

Kun olet itse ajamassa pienellä maantiellä, jossa on voimassa yleisrajoitus ja eteesi tulisi tällainen nopeusrajoitettu auto, kuinka toimisit tilanteessa. Jaksaisitko ajaa hitaan auton perässä? Totta kai myös mopoautoissa on sama ongelma, mutta mopoautoja on Suomen teillä muutamia tuhansia. Lakimuutoksella hitaasti liikkuvia autoja riittäisi kaikkien teiden tukkeiksi.  

Helppo ohitus mopoautosta

Millaista vahinkoa nuorikuljettaja voisi saada onnettomuudessa aikaiseksi mopoautolla ja millaista tuhoa pieni auto pystyy aiheuttamaan. Mopoauton heikkouksia ovat puutteet ajo-ominaisuuksissa ja puuttuvat aktiivista turvallisuutta parantavat järjestelmät, kuten ESP ja ABS-jarrut. Mopoauton pienempi massa pienentää myös aiheutettujen tuhojen vaikutuksia. Valitettavasti suurin osa onnettomuuksista, joissa mopoauto on ollut mukana, on juuri tämän kuljettajan aiheuttamia.

Mikäli nuorille sallittaisiin ajaminen autolla aikaisemmin, olisi koulutusta lisättävä huomattavasti vastuun kasvaessa. Parasta olisi että tällaisen auton ajamiseen vaadittaisiin vastaavanlainen koulutus kuin nykyisellään henkilöauton ajamiseen. Noin 20 teoriatuntia ja suurin piirtein saman verran ajoharjoittelua ammattilaisen opissa olisi todennäköisesti riittävä määrä opiskelua, mutta lisäksi olisi tarvetta lisätä liikenne valvontaa. Pian tulemme saamaan teillemme autoja, jotka pystyvät itsenäisesti liikkumaan täysin ilman kuljettajan toimenpiteitä. Jos vain kaikki jaksaisivat odottaa hetken, ei tarvitsisi liikenneturvallisuutta heikentää hetken mielijohteilla. Ihminen kuljettajan istuimella on auton ongelmallisin osa.





Moni pitää sinusta – käytä turvavyötä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti