torstai 19. tammikuuta 2017

Liikenneverkkoyhtiö


Liikenneministeriöllä on suunnitelmissa muuttaa Suomen tiestöstä vastuu liikenneverkkoyhtiölle. Malli muuttaa autoilun verotuksen täysin. Aikoinaan kovasti vastustettu autovero poistuu kokonaan. Autoveron poistaminen on lähes pakollista, koska harvassa EU maassa tällaista järjestelmää on. Reilu kymmenen vuotta sitten autovero muutettiin hieman järkevämmäksi päästöpohjaiseksi, mutta vero aiheuttaa edelleen vapaan kaupan ongelmia.

Polttoaineverolla olisi periaatteessa helppo verottaa autoilua, mutta polttomoottorikäyttöiset autot katoavat pian käytöstä ja sähköä olisi vaikea verottaa samalla tavoin. Lisäksi polttoaineveroa on erittäin helppo kiertää, jos jättää tankkaamisen naapurimaan puolelle.

Uudella järjestelmällä pystytään saamaan kaikki tienkäyttäjät maksajiksi. Esimerkiksi ulkomaista raskasta liikennettä ei voi erikseen verottaa nykyjärjestelmällä, mutta mikäli kyseessä ei ole vero, vaan kaikkia koskeva tienkäyttömaksu, myös ulkomaisessa omistuksessa olevat kuljetusyhtiöt joutuvat ensimmäistä kertaa maksamaan teiden käytöstä.


Liikenneministeri Anne Bernerin esittämiä uudistuksia kritisoidaan paljon, mutta tavalliselle autoilijalle ne tarjoavat kaikista parhaan vaihtoehdon, erityisesti mikäli tulevaisuudessa hallituksessa ovat nuivasti yksityisautoiluun suhtautuvat Vasemmistoliitto ja Vihreät. Myöskään SDP ei perinteisesti ole jättänyt veroja autoilijalta ottamatta. Toivottavasti ratkaisuja saadaan pian, koska hankalinta on asioiden pitkittäminen erityisesti autokauppiaiden kannalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti