keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Hyvä kehitys on katkaistu


Liikenne on osa jokapäiväistä elämäämme. Liikenteessä kuolee Suomessa vuosittain noin 250 henkeä ja vakavasti loukkaantuu useita satoja. Valitettavasti viime aikoina hyvänä jatkunut liikenneturvallisuus kehitys on saatu katkaistua. Vastuussa olevassa virastossa Trafissa ei olla kiinnostuneita oleellisesta työstä liikenteessä ja eduskunnassa tärkeämpänä pidetään vaalituloksia, kuin muutamia liikenteen uhreja. 

Parhaimmillaan vuonna 2014 kuolleiden määrä saatiin jo tippumaan 229 henkeen. Tuossakin voidaan sanoa olevan 229 ihmistä liikaa. Viime vuonna luku nousi ennakko arviolta 260 henkeen. Trafissa halutaan verrata Suomea Ruotsiin liikenneturvallisuudessa, mutta ei ymmärretä maiden suuria eroja tieverkostossa ja ihmisten yleisessä käyttäytymisessä. Tavoite tarjota kaikille mahdollisuus toimia ajoneuvon kuljettajana on sinällään hyvä, mutta toimintatavat väärät ja liian hitaasti toteutetut. Esimerkiksi vuoden alussa voimaan tullut uudistus kuljettajatutkinnon teoriakokeissa oli hätäisesti suunniteltu ja vielä huonommin toteutettu. Uusi teoriakoe on liian helppo ja tämä on kuulemma huomattu myös Trafissa. Tavoite kuljettajaopetuksen muuttamisesta tutkintopainotteiseksi, ei näillä näkymin tule toteutumaan järkevästi. Ensin tulisi tutkia rauhassa hätäilemättä mitä vaikutuksia muutoksilla on.

Tutkintoon tähtäävä ajo-opetus ei ole nykyaikainen ja tasa-arvoinen järjestelmä. Se ei paranna todellista liikenneturvallisuutta. Ajokokeessa on vaikea testata oman tilan hallinnan taitoja.

LIITE:

Liikenneturva
https://www.liikenneturva.fi/fi/tutkittua/tilastot/ajankohtaiset-tilastot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti