torstai 7. huhtikuuta 2016

Vaaleanpunaisia mopoautoja


Nämä herättävät kiukkua muissa tiellä liikkujissa. Niitä on hankala ohittaa, ja kuulemma turvattomia matkustajilleen. Mopoauto eli kevyt nelipyörä L6e on ajoneuvo, joka monien mielestä tulisi kieltää Suomessa. Mopoauto on varmasti ärsyttävä maantiellä ajaessasi, mutta vielä hirveämpää on joutua itse mopoauton sisälle. Hyvä muistaakin että sinulla asiat ovat paremmin kuin sillä, joka joutuu olemana mopoauton ratissa.

Nyt tavoitteena on poistaa mopoautot pois liikenteestä ja korvata ne hitaasti liikkuvilla oikeilla autoilla. Tottakai passiivinen kolariturvallisuus mopoautossa on heikkoa, mutta totuus on, että turvallisuutta ei voida parantaa antamalla lapsille isompia leluja käyttöön. Mopoauto on todellisuudessa yllättävän turvallinen ajoneuvo. Suurin ongelma on ABS-jarrujen puute, vaikka joissain malleissa lukkiutumattomat jarrut on saatavilla. Mopoautolla ajava nuori joutuu harvoin kolariin syyttömänä osapuolena. Liian suuri tilannenopeus aiheuttaa ulosajoja ja törmäämisiä edessä olevien autojen takapuskureihin. Mopoautokolareissa ei ole kuitenkaan kuollut Suomessa montakaan nuorta. Lisäksi mopoautolla ajaminen on helppoa, kun auto vaihtaa vaihteet automaattisesti. Yksi ongelma on ajoneuvon ajamiseen tarvittava koulutus. Nyt autokoulussa harjoitellaan helpolla mopoautolla minimissään vain 3 tuntia liikenteessä. Mikäli kyseessä on tavallisella vaihteistolla varustettu auto, tarvitaan harjoittelua huomattavasti enemmän. Mitäpä jos laissa vaadittaisiin nuo ABS-jarrut pakollisiksi varusteiksi ja jatkettaisiin nykymallilla. Jos tavallisia pikkuautoja muutettaisiin hitaiksi mopoautoiksi, onnettomuuksien määrä ei varmasti vähenisi. 

Oleellinen kysymys onkin, haluatko tulla Nissan Micran vai kevyen mopoauton yliajamaksi? Kuinka hyvä uskoinen on ihmisen oltava, että uskoo 15 vuotiaan nuoren pärjäävän isomman auton ratissa aiheuttamatta tuhoa muille. Nämä ihmiset uskovat myös vaaleanpunaisiin lentäviin elefantteihin ja pieniin hitaasti liikkuviin henkilöautoihin. 

Euro NCAP Crash Test of Chatenet CH30 2016

LÄHDE:

http://www.iltalehti.fi/autot/2016040621373094_au.shtml

https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Tutkittua/Tutkimukset/2012_mopoautot.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti