tiistai 26. huhtikuuta 2016

Opetuslupaopettajille koulutusta

Ajokortin perusvaiheen voi Suomessa suorittaa opetusluvalla. Idea on että vanhemmat voivat kouluttaa lapsensa itse ajamaan. Nyt ongelmaksi on huomattu, että nykyisellään opetuslupaopettajaksi pääsee kuka tahansa taidoista riippumatta. Trafin tekemä opetuslupaopettajan koe on erittäin helppo, vaikka hylättyjä tuloksia onkin ollut. Ongelmana on että Trafi ei ole huolehtinut opetuslupaopettajien kouluttamisesta. Televisio-ohjelmassa Äidin ja isän autokoulu, on tullut esille useita vaaratilanteita ja ongelmia.

Esimerkiksi Autoliitto on hyvin tuonut palveluita opetuslupaopettajille, mutta vain harva on näitä hyödyntänyt. Lisätietoa Autoliiton Ajokoulusta löydät täältä http://www.autoliitto.fi. Olisikin tärkeää, että opetuslupaopettajana toimimiseen vaadittaisiin jonkinlainen koulutus. Se että osaa itse ajaa autoa, ei riitä ja aikaisemmin mainitussa televisio-ohjelmassa on tullut esille, että usein opettajana toiminutkaan ei osaa välttämättä ajamisen perusasioita. Tänäpäivänä koulutusta vaaditaan niin moneen muuhunkin työtehtävään. Erityisesti hankalaan asemaan ovat joutuneet ajokokeen vastaanottajat.Ruotsissa ajokortti suoritetaan useimmiten vanhempien antamalla opetuksella, mutta toisin kuin Suomessa kaikkien on suoritettava osa opetuksesta autokoulussa. Tälläinen yhteisopetusjärjestelmä olisi varmasti toimiva järjestelmä myös Suomessa.

Suomen järjestelmä poikkeaa suuresti muista maista. Ruotsissa on autokouluopetuksen lisäksi käytössä yhteisopetusjärjestelmä, jossa osa opetuksesta on suoritettava liikenneopettajan opettamana. Britaniassa ajo-opetusta ei vaadita ennen ajokoetta, mutta erittäin vaikea ajokoe aiheuttaa sen, että käytännössä ajokokelas harjoittelee ammattiopettajan kanssa noin 40 tuntia. Silti noin joka toinen hylätään ensimmäisessä ajokokeessa. Yhdysvalloissa helppo liikennejärjestelmä ja yksinkertaiset liikennesäännöt ja kanssa autoilijoiden sosiaalinen käyttäytyminen helpottavat ajokortin hankintaa. Myös ajokokeet ovat normaalisti korttelin ympäriajoja automaattivaihteisella autolla, mutta osavaltioiden välillä on suuria eroja. Useimmissa Euroopan maissa ajo-opetus on hankittava liikenneopettajan opettamana. Esimerkiksi Saksassa on kuljettajaopetus suoritettava aina autokoulun kautta. 

Opetusluvalla on mahdollista ostaa osapalveluista autokoulusta. KATSO opetuslupapalveluita

Linkki: http://www.iltasanomat.fi/autot/art-2000001166594.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti